Podnikové služby do Prahy lákají kvalitní kanceláře, jsou levnější než jinde v regionu

I když Česká republika již zdaleka nepatří k nejlevnějším destinacím, stále představuje pro zahraniční investory zajímavou volbu. Kombinace konkurenčních nákladů, strategické polohy, ekonomické a politické stability a kvality lidských zdrojů je argumentem zejména pro firmy z oboru podnikových služeb. Z ČR tak přestává být montovna Evropy, ale lokalita, odkud se poskytují odborné služby.

Velmi důležitou roli přitom hraje i úroveň nájmů kancelářských prostor – například Praha nabízí nižší ceny nájmů než například Vídeň, Varšava či dokonce Budapešť. Pražský trh s kancelářskými prostorami zahrnuje 3,23 mil. m2 ploch, ve výstavbě je však dalších 343 000 m2 nových kanceláří, z nichž by mělo být cca 40 % (144 000 m2) dokončeno letos. K nejvyhledávanějším přitom mezi firmami z oblasti podnikových služeb patří zavedené a skvěle dopravně dostupné lokality Prahy 4 (27% podíl na celkovém trhu), Prahy 5 (16% podíl) a Prahy 8 (13% podíl), která představuje nejrychleji rostoucí lokalitu a kde nyní probíhá výstavba 65 000 m2 nových administrativních prostor. Nejvyšší nájemné ve výši až 20 EUR/m2/měsíc dosahují špičkové kancelářské v centru Prahy, v jiných zavedených lokalitách, jako Pankrác, Smíchov a Florenc se ceny pohybují v rozmezí 14,5 – 16 EUR/m2/měsíc. „I nejdražší pražské nájmy jsou tak o 4 eura za metr čtvereční měsíčně levnější, než ve Varšavě, která představuje z regionu střední a východní Evropy asi největší konkurenci Praze,“ říká Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, která v České republice sdružuje firmy z oboru podnikových služeb. Podobné rozdíly lze najít i v českých a polských regionech, resp. při srovnání dalších významných oblastí pro centra podnikových služeb, k nimž v ČR patří Brno či Ostrava, v Polsku zase například Krakov a Lodž.

„Přes přetrvávající vysokou poptávku kanceláří ze sektoru sdílených služeb Praha stále poskytuje širokou nabídku kvalitních kancelářských budov a developeři na poptávku pružně reagují,“ říká Petr Kareš, vedoucí oddělení zastupování nájemníků poradenské společnosti JLL.

„Očekáváme, že tento rok bude rekordní co se nových projektů týče. Máme radost, že ČR dokáže nalákat celou řadu globálních center zvučných jmen,“ uvedl Jonathan Appleton s tím, že právě výše nájemného patří k top 3 zohledňovaným kritériím při výběru kanceláří. Dostupnost a cena kvalitních nemovitostí pak figuruje mezi top 5 argumenty při výběru destinace pro založení centra služeb.

Ceny nejvyšších nájmů kancelářských prostor
• Praha – 20 euro/ m2/měsíc
• Budapešť – 22 euro/ m2/měsíc