Sashimi – nový nůž na ryby

JanusSpolečnost JANUS přináší v předvánočním období nový typ keramického nože z dílny japonské firmy KYOCERA. Jde o nůž sashimi speciálně vytvořený pro porcování ryb.

Název sashimi je odvozen z japonštiny a znamená „čerstvý, syrový“. Stejný výraz se používá i pro pokrm ze syrových ryb a jiných mořských živočichů, který již v 16. století proslavili Samurajové. Při jeho přípravě je nutné krájet ryby na co nejtenší plátky, které se pak konzumují se strouhaným daikonem (velká japonská bílá ředkev) a shiso listy, které mají příjemnou mátovou chuť. Nůž prověřený staletími určitě dobře poslouží i při přípravě českého vánočního kapra.

Keramické nože KYOCERA jsou vyrobeny z pokročilých high-tech keramických materiálů, jako je oxid hlinitý či oxid zirkoničitý. Ten je druhým nejtvrdším materiálem na světě, je chemicky inertní a neopotřebovává se. Díky vysoké tvrdosti si čepele nožů KYOCERA udržují svou ostrost velmi dlouho. Keramické ostří má oproti běžně rozšířeným ocelovým čepelím řadu dalších unikátních výhod – nekoroduje, nepohlcuje chutě a pachy krájených potravin a ovoce ani zelenina po použití nezhnědne. Potraviny si navíc uchovají čerstvou chuť i důležité vitamíny a enzymy.

Nože sashimi jsou broušeny dle japonských tradic jen z jedné strany, což jim jednak propůjčí neobvyklou ostrost, jednak umožní krájet ryby, ale i maso, ovoce a zeleninu, na velmi tenké plátky. Díky čepelím z high-tech keramiky se navíc jemné plátky syrových ryb nelepí na nůž.

Nůž sashimi je k dispozici ve dvou sériích – levnější provedení je s ergonomickou plastovou rukojetí a čepelí o délce 18 cm a luxusnější provedení z řady Kyotop s čepelí dlouhou 20 cm. Nože Kyotop jsou vyráběny při teplotě 1500 stupňů Celsia a pod tlakem 2000 tun na m² a pro rukojeti se používá exotické dřevo Pakka, které vyniká svou odolností proti vlhkosti.

Autorizovaným dovozcem a distributorem kuchyňských keramických potřeb KYOCERA na českém trhu je firma JANUS, která tyto produkty nabízí prostřednictvím široké sítě partnerů z řad prodejců kuchyňských doplňků (např. společnost Luis nebo Home&Cook) a také prostřednictvím vlastního internetového obchodu www.keramicke-noze.cz.

Fotografie v tiskové kvalitě ve formátu ZIP ke stažení:

Sashimi

Sashimi_Kyotop

Sashimi_kyotop_image

Sashimi_ryba

Sashimi_sushi

O společnosti JANUS
Společnost JANUS byla založena v roce 1992 ve spolupráci s Kyocera Electronic Europe. Je oficiálním autorizovaným dovozcem a distributorem tiskových řešení laserových tiskáren, digitálních kopírek, multifunkčních, velkoformátových zařízení a keramických kuchyňských a kancelářských potřeb značky KYOCERA v České republice. Od roku 2007 také nabízí vlastní řešení správy tiskových úloh pod názvem MyQ. Společnost JANUS je držitelem ISO 9001:2000 a ISO 14001:2004.
Více informací získáte na www.janus.cz nebo na www.keramickenoze.cz.

O společnosti KYOCERA
Japonský koncern KYOCERA, založený v roce 1959, nyní s ročním obratem v přepočtu přes 218 miliard korun, zaměstnává více než 63 000 lidí po celém světě. Zabývá se mimo jiné vývojem a výrobou elektronických zařízení, informačního vybavení, telekomunikačního vybavení, polovodičů a špičkových keramických komponent a produktů.